Mitt fotoliv

Här är min tanke att vid olika tillfällen berätta om vad jag gör inom foto eller annat som hör till.

20240621. I förrgår var vi ett gäng från fotoklubben som hängde upp bilderna i en fotoutställning som skall  visas i en månad på en plats som heter "Storudden" strax norr om Sävar. För min del hade jag två naturbilder i storlek 40X50 cm inkl. ram. Intressant att också titta på andras bilder isynnerhet som här då temat är valfritt.

20240518 Idag vid 06 tiden åkte jag ut för att fota vid mitt smultronställe - Kolbäcken. Solen hade stigit upp samt lämpligt fotoväder på alla sätt. När jag slog på kameran så var den helt död. Batteriet tåg jag både in och ut liksom minneskortet. Inget hände och jag tänkte att jag måste åka hem för vidare konsulting. Simsalabim, vid ett sista påslag ( efter ca 5 minuter) så var allt som vanligt igen. Fortfarande vid jag inte vad som var orsaken. Får väl se om samma sak händer igen framöver.             

20240511 Sommaren är inte tom på fotoaktiviteter. Under sommarmånaderna genomför vi en utställning i Vindeln tillsammans med fotoklubbarna i Vännäs och Vindeln, samt sommarkafé  Storudden där vår klubb ensam är utställare.

20240510 Den sedvanliga avslutningen på vårsäsongen sker även i år på Hamptjärnstugan. Där grillar vi korv och där klubbmästerskapet redovisas av bildkonstnären och jurymedlemmen Lars A Persson.

20240223 Denna dag bytte jag bort mitt makro objektiv 85mm mot ett också begagnat, men med 100mm. Det är enligt de som kan ett klart bättre objektiv. Det lilla jag nu provat känns det väldigt bra. Cyberphoto är det företag jag handlar hos vad gäller foto.

20231130 Idag har jag hämtat ner mina två bilder som jag deltagit med i en utställning som
fotoklubben anordnat  på kommunens bibliotek i Ålidhem.

Min bild för augusti månads snabbcup med "Ålidhem" som tema
Min bild för augusti månads snabbcup med "Ålidhem" som tema

20230822 I kväll har vi i fotoklubben höstpremiär. Vi har ett program givetvis men också går vi ut och fotar. Detta foto kan också utgöra grund för en intern fototävling i klubben. Dessutom ska vi ha med oss bilder som vi vill visa upp på DIFO tävlingen-

20230723 I september visar jag ett knappt tiotal bilder på kulturhuset "Klossen" Ålidhem. Fotoklubben har varje år en stående utställning där olika klubbmedlemmar får teckna sig för månadsvisa utställningar. I år visar jag bilder från Kolbäcken som är ett av mina favoritställen foto- och bildmässigt. Via Lightroom väljer jag ut lämpliga bilder som jag skriver ut hos Crimson och sätter in i ramar (20x30 cm) passepartout. 

20230506 Min utställning på kulturhuset "Väven"

20230408 I torsdags var jag i Holmsund och visade ett 50-tal vinterbilder i en träff som Pingstkyrkan anordnat.

20230402 I förrgår hämtade jag min nya kamera som heter Canon EOS R6 Mark II. Det är alltid spännande med nya saker, som i det här fallet kan jag placera bildfokus på ett bättre sätt. Men givetvis finns det också finesser som jag inte behöver, men de följer ju bara med.

20230323 För ett par dagar sedan hade vi sedvanligt månadsmöte. Min bild i Snabbcupen och ämnet "oskarpt" vann förstapriset och var givetvis trevligt. Oskarpt hade jag åstadkommit genom att röra kameran något just vid exponeringsögonblicket. Bilden kan ses  under menyn "Tävlingar"

20230307  I går fick vi inom fotoklubben instruktioner kring hur den sedvanliga klubbtävlingen ska vara. De tre tävlingsformerna är: Svartvit kollektion på papper, Färg kollektion på papper och Digitaltävling. Nu återstår bara att välja ut bilder och hålla tummarna.

20230224  I tisdags hade vi årsmöte i fotoklubben. Det förflöt i lugnets tecken. Vad som var nytt för mig var att jag fick en liten bildskärm via hörtolkar som en annan medlem hade beställt. Då  min hörsel inte är vad den borde vara så var det väldigt bra med text som komplement. Kommer nog hädanefter själv att beställa denna gratisservice.

20230217 Igår ringde man från Holmsund (pingstkyrkan)och undrade om jag kunde visa bilder under en pensionärsträff den 6 april. Svar JA.

20230211  I lördags var jag på PMU och visade ett trettiotal bilder. Temat var en årskavalkad. Det som var  ovant för mig var användandet av  mikrofon. Lite strul var det nog men det fick ju gå som det gick.

20230130 RIFO är Riksförbundet Svenskt foto. I år är den stora och hela sveriges fototävling förlagd till Umeå. Givetvis har jag skickat in några bilder för deltagande. Det är inte lätt att bli någon av de utvalda. Även om jag själv gillar de motiv (bilder) jag valt ut att delta, så är det långt ifrån säkert att vald jury tycker likadant. Vi får se ....

20230122 Hoppsan! Nu är allt frid o fröjd igen. Efter att mailat till Moderskeppet  har jag fått tips om hur jag ska bete mig för att få igen borttappade bilder. Nu har jag årsvisa kataloger där jag kan hämta hem de bilder jag behöver. En fördel är jag inte behöver hämta hem allt utan bara de bästa som jag kan behöva vid vissa tillfällen. "Inget ont som inte har något gott med sig" som det heter.

20230119 Nu har jag fått besked om möjligheten att ställa ut mina bilder på Väven (kulturhuset) och dess s k öppna vägg. Trevligt! Det är först under maj månad det blir av så jag  har gott om tid att förbereda. Mitt ämne kommer att heta: "Is o Vatten".

20230107 Adobe strular till det för mig. Hittills har  jag prenumererat på Lightroom (molnversionen) för redigering. Plötsligt har Adobe gjort verktyget till en ny prenumeration. Allt det gamla är borta bortsett från ett 50-tal av alla 1000-tal bilder. De ligger i s k molnet någonstans som jag ännu inte kunnat hämta hem p g a min okunskap. Nu har jag ca 2 års fotande borta om jag inte kan hämta hem från molnet. Nu kommer jag att skaffa en extern hårddisk för att vara helt säker.

20230101 Så har vi ett nytt år, som vi inte vet vad som är i dess sköte. Men ett är dock säkert för min del, är att foto är mitt viktigaste intresse så länge jag orkar ströva omkring i landskapet med kameran i högsta beredskap. Härligt är dessutom fysisk motion. 

 2022 12 25 Mitt gamla hemsideprogram (123minsda) skickade sidan helt plötsligt till ett annat program. Allt i min hemsida fanns med i omläggningen men på ett annat sätt som jag inte kände till. Jag tvingades också att lära mig ett helt annat program vilket kändes jobbigt. Därför har jag helt skippat allt det gamla och påbörjad en helt ny hemsida i ett annat program vilket kan ta sin tid att få till som känns bra.  Vi får se om och när allt är i ordning igen.